Bitcoin ETF: Wat houdt het in? Toekomstvisie Crypto markt

Vlak na mijn post over de huidige crypto markt en de noodzaak van correcties is de markt inderdaad gaan floreren. En hoe! De bitcoin lijkt het kunstje van eind vorig jaar weer langzaam te herhalen en de FOMO begint nu serieuze mate aan te nemen.
 

De daadwerkelijke reden voor deze stijging? Van de G20 top meeting van een tijdje terug tot de kwestie omtrent de ETF. Er wordt van alles genoemd, maar de exacte reden weten we niet. Het kan net zo goed een combinatie van alle redenen zijn.  Toch valt het feit niet te betwisten dat de markt een wenteling heeft gemaakt met de aankondiging van de ETF.
 

Als je onze nieuwsberichten hebt gevolgd zal je ongetwijfeld het nieuws over de ETF voorbij hebben zien komen. Van alle kanten hoor je steeds meer over het komende besluit van de SEC omtrent de Bitcoin ETF. Nu heb ik het gevoel dat de meerderheid het fijne omtrent ETF’s en dus ook de impact van dit nieuws niet volledig bevatten.  Ik zal in dit stuk dieper op het geheel in gaan in de hoop dat jullie een beter beeld krijgen van hetgeen dat de markt bezighoudt, zodat jullie er ook beter op kunnen anticiperen.
 

Wat is een ETF?
Een ETF (Exchange Traded Fund) staat in Nederland beter bekend als een Tracker. De tracker (ETF) is zoals de naam al doet vermoeden eigenlijk een ‘volger’ van de BTC koers. Een ETF is een beleggingsfonds dat middels een tracker de exacte koers van de BTC zal volgen. Je handelt dus met de koers van de Bitcoin zonder daadwerkelijk Bitcoins in bezit te hebben. Je koopt als het ware een papiertje met daarop de voorspelling van de koers. Als jouw voorspelling uitkomt maak je winst en andersom uiteraard verlies. Het fonds heeft ook niet de intentie om de index te verslaan en valt daarom ook onder de noemer passief beheerd fonds.
 

Voordelen ETF
Er zit een limiet aan de hoeveelheid beschikbare Bitcoins. Er kunnen er namelijk niet meer dan 21 miljoen gemaakt worden. Hiervan zijn er momenteel 17,2 miljoen in omloop waarvan wordt verondersteld dat ruim 4 miljoen Bitcoins verloren is gegaan. Dit zou dus betekenen dat er momenteel 13,2 miljoen Bitcoins actief in omloop zijn. Naast de beperkte beschikbaarheid is ook nog gebleken uit onderzoek  dat meer dan 40% van de hodlers  van plan zijn minimaal 1 tot 3 jaar te hodlen.
 

Met dit gegeven kun je je dus voorstellen dat de beschikbaarheid op termijn alleen maar minder zal worden waardoor de vraag het aanbod ruimschoots zal overschrijden. En dan nog niet eens te spreken over het ‘grote geld’. Je hoort heel vaak dat we nog in de beginfase zitten van deze revolutie en dat het grote geld nog moet instappen.  Ondanks dat deze veronderstelling voor het grootste deel wel klopt wordt dit vaak in de verkeerde context gebruikt.  Vaak wordt dit namelijk benoemd in combinatie met voorbeelden als ‘mijn buurman zit nog niet in crypto dus het is nog niet mainstream’. Alleen sla je hier de plank volledig mis. Het ‘grote geld’ en ‘mainstream’ zijn namelijk 2 dingen die in dit geval niet in verband staan.
 

Het ‘grote geld’ zit namelijk niet bij jouw buurman of de mijne.  Dit geld zit bij verschillende investeringsfondsen en handelaren. Vandaar dat crypto en Wall Street vaak in één zin worden genoemd. Alleen weten we allemaal dat het grootste gedeelte van de grote jongens vanwege de ongereguleerde markt  tot op heden nog nauwelijks of niet zijn ingestapt. Zelfs al zouden de grote jongens nu direct met hun miljarden willen instappen zou dat vanwege het tekort aan aanbod niet eens kunnen.
 

Een gereguleerde ETF zal hier dus verandering in kunnen brengen doordat je als het ware een voorspelling koopt en niet de BTC zelf. Dit zal dus meteen twee problemen in één klap oplossen.
Doordat je hiermee de drempel flink zal verlagen is de kans groot dat het grote geld een kijkje zal komen nemen in de crypto markt.
 

Uiteraard hebben het ‘grote geld’ en ‘mainstream’ wel een verband met elkaar. Op het moment dat het grote geld namelijk instapt zal dit een lawine effect veroorzaken die ook de nieuwsmachine aan het draaien zet waardoor de bekendheid uiteraard in grote mate zal toenemen. Zelfs tot een grootte dat je van mainstream zou kunnen spreken.
 

Mocht de ETF goedgekeurd worden dan zal dit het handelen in crypto aanzienlijk vergemakkelijken.
We hebben allemaal als investeerders de moeite gedaan om BTC of altcoins aan te schaffen. En moeite heeft het zeker gekost. BTC aanschaffen is namelijk niet zo makkelijk. Vaak heb je meerdere partijen nodig om uiteindelijk BTC in bezit te hebben. Je kan het eigenlijk opdelen in 3 gedeeltes namelijk; de leverancier, de exchange en de wallet. Dit is een proces wat zeer hoogdrempelig is voor nieuwkomers. Daarbij kan er tijdens het proces onwijs veel fout gaan waardoor je je investering volledig kwijt kan raken. De ETF zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk kunt handelen door gewoon de index aan te schaffen. Het proces wordt dan net zo makkelijk gemaakt als het kopen van aandelen op de aandelenmarkt.
 

Haalbaarheid ETF
Er zijn in het verleden meerdere malen ETF aanvragen ingediend bij de SEC. Zelfs de gebroeders Winklevoss hebben een ETF aanvraag ingediend. Ook van deze aanvraag ging men er toen van uit goedgekeurd te worden. Echter is tot op heden nog geen enkele ETF goedgekeurd. Doordat de SEC vond dat de exchanges niet gereguleerd genoeg waren om de BTC te kunnen classificeren als asset werden deze afgekeurd.
 

Nu vroeg ik mezelf bij de aankondiging een paar dagen geleden waarschijnlijke dezelfde vraag af als jullie nu. Waarom zou er dit keer dan wel goedkeuring komen?
 

De ETF die dit keer is aangevraagd is namelijk van een iets andere aard. De bedrijven achter de ETF aanvraag, Van Eck securities corporation en SolidX, hebben eerder ook al 2 ETF aanvragen ingediend. Deze hebben zij zelf ingetrokken zonder dat hier een oordeel van de SEC aan te pas is gekomen.
De ETF die zij nu hebben ingediend is dan ook het resultaat van maandenlange inspanning waarbij zij alle eerdere berichtgevingen en oordelen van de SEC hebben laten mee wegen in het eindproduct.
 

De voorgaande ETF aanvragen die allen afgekeurd werden hadden voornamelijk de focus om de toegankelijkheid richting de ETF zo laagdrempelig mogelijk te houden voor de jan modaal. De ETF zoals deze nu is ingediend is dat beslist niet. Naar mijn mening hebben zij dit gedaan om de regulatie eisen van de SEC enigszins te kunnen omzeilen. In de aanvraag staat namelijk dat de ETF enkel shares zal verkopen aan institutionele investeerders met een minimaal share aanschaf van $200.000 per share.  Hiermee houden ze praktisch de hele ‘jan modaal’ laag weg uit de berekening. Op dit moment zou het dus om een specifieke doelgroep te zijn van mensen die al ruime handels ervaring hebben en dus minder snel in scams zou trappen. Uiteraard wil dit niet zeggen dat dit in de praktijk ook zo is, maar het risico voor de meerderheid van de aangekaarte problemen door de SEC worden hiermee zo goed als geëlimineerd.
 

Wat ook één van de zorgen zijn van de SEC is de veiligheid omtrent de opslag van Bitcoin. Van Eck is momenteel druk bezig om volledig te voldoen aan de eisen die hiervoor gesteld worden. Van Eck heeft het volgende gezegd hierover; “Er zal een goed gebouwde ETF die ook daadwerkelijk fysiek gedekt is ontwikkeld worden om de prijs van de Bitcoin zo transparant mogelijk en zo correct mogelijk te houden. Tevens zal er een verzekerings component uitgedacht worden die alle aandeelhouders zal beschermen tegen de operationele risico’s van het inkopen en stallen van Bitcoins”.
 

Impact ETF op de markt
Dat de ETF goed nieuws zal zijn voor de crypto community heb je ongetwijfeld al gemerkt aan de community zelf en natuurlijk ook aan de grafiek van Bitcoin de afgelopen dagen. Ook hoor ik bij veel mensen de angst omtrent de altcoins. De ETF is zeer goed nieuws voor de Bitcoin maar indirect ook voor de altcoins. Een goedgekeurde ETF opent namelijk deuren voor verschillende altcoin ETF’s.
Door de goedkeuring zal de crypto markt ook niet langer bestempeld worden als ‘gokken’ maar meer als investering/asset.
 

De SEC heeft aangegeven tussen 10 en 16 augustus uitsluitsel te geven over de ETF aanvraag. Vandaag is er nieuws naar buiten gekomen dat meerdere ETF aanvragen door de SEC zijn uitgesteld. Deze hebben echter geen van allen te maken met de aanvraag van SolidX en Van ECK.
Wat er de komende weken gaat gebeuren is aftasten en voornamelijk veel het nieuws in de gaten houden.
 

Ik ben van mening dat BTC met een correctie hier en daar wel zal doorpakken met stijgen.
Voor de altcoin hodlers onder ons zal het met leden ogen aankijken worden en hopen dat de alts niet te veel te verduren krijgen door de hevige BTC stijging. Ik zal gelijk de vraag beantwoorden die ik vandaag vooral veel voorbij heb zien komen omtrent de alts. De vraag luidt; Waarom stijgen de alts niet mee nu BTC stijgt? Dit komt doordat de mens eigenlijk een kudde dier is. Op het moment dat BTC stijgt zoals de laatste paar dagen stappen mensen massaal uit hun alts om de rit van BTC mee te kunnen pakken. Je merkt dat het overgrote deel van de investeerders op dit moment enkel oog heeft voor BTC vandaar ook de hoge BTC dominantie.  Alts stijgen in de regel op momenten dat BTC consolideert. De rest van de coins zullen dus een inhaalrace moeten maken op het moment dat BTC stabiliseert.  Als de BTC daalt dan dalen de alts mee.
 

Mocht de ETF niet goedgekeurd worden zal dit een klap zijn voor de crypto community. Dit zal namelijk het zoveelste slechte nieuws zijn in het afgelopen jaar. De koersen zullen hier ook op gaan reageren in de vorm van een verdere daling. BTC is sinds juni al 40% gestegen. Deze groei zal dan teniet worden gedaan en dan zullen we het oude 6k niveau gewoon weer gaan testen.
 

Persoonlijk zie ik de kans groot in dat de ETF zoals deze er nu ligt wel goed gekeurd zal worden. Je merkt nu al dat de alts voor het grootste gedeelte op of onder hun ATL (All Time Low) zitten. Zodra de ETF goedgekeurd is voorzie ik een spurt van BTC waarbij de alts het in het begin nog zwaar zullen hebben. Zodra BTC zijn positie heeft gevonden en stabiliseert zie ik de mogelijkheid van een altrally wel ontstaan.
 

Mocht je dit een interessant artikel vinden en zou je graag meer van dit soort berichten willen lezen? Word dan lid van ons telegram kanaal met meer dan 460 gelijkgestemden en praat mee over alle zaken omtrent crypto.
 

Reageer

Mocht je dit een interessant artikel vinden en zou je graag meer van dit soort berichten willen lezen? Word dan lid van ons telegram kanaal met meer dan 460 gelijkgestemden en praat mee over alle zaken omtrent crypto.
 


 

Deel dit nieuwsbericht op: